към началото
  Към началото > Масла > Shell > Shell Rimula Масла за двигатели на товарни автомобили и автобуси
 
   
 


Shell Rimula
Mоторни масла осигуряващи максимална защита и удължен интервал на смяна

Shell Rimula Super FE
Shell Rimula Ultra
Shell Rimula Super
Shell Rimula X

 
 


Shell Rimula Super FE


 
 


Rimula Super FE е супер висококачествено полусинтетично моторно масло за мощни дизелови двигатели, специално създадено да осигурява най-висока степен на защита при всички съвременни дизелови двигатели в световен мащаб, заедно с повишена икономия на гориво и защита при ниски температури.

Експлоатационни качества и предимства:
Моторно масло за дизелови двигатели със супер високи eксплоатационни характеристики (SHPDEO).
Новото поколение SHPDЕO предлага по-добро действие в сравнение със предшестващите SHPDЕO масла, като Myrina X.
Подобрена технология на добавките.
Подобрената технология на SHPDЕO добавките показва отлични характеристики на понижаване на саждите при най-новите европейски и североамерикански дизелови двигатели с понижени емисии на отработените газове. Също така осигурява изключителна защита срещу износване при най-трудните условия на експлоатация, дори при двигатели, производство преди 1998 година.
Повишена ефективност и защита на двигателя.
Уникалната полусинтетична формула на Rimula Super осигурява повишена ефективност заедно с по-добро студено стартиране на двигателя и защита от износване, в сравнение с конвенционалните SHPDЕO масла.
Масло за ВСИЧКИ автомобилни високооборотни мощни дизелови двигатели.
Създадено като безкомпромисно решение за осигуряване на максимално висока степен на защита на широк кръг от високооборотни мощни дизелови двигатели. Характеристики, които могат да се превърнат в предимства за клиента по отношение на по-дълъг живот на двигателя, по-дълги интервали от време между смените на маслото, а следователно понижени разходи по експлоатацията на автомобила.
Висок алкален резерв.
Отлична способност за запазване на общата алкалност (TBN) и повишен алкален резерв за контролиране на киселинните образувания, осигурявайки дългосрочна защита срещу корозионно износване на двигателя.
Възможност за по-дълъг срок на смяна на маслото.
Одобрено от водещите производители на двигатели в света, които препоръчват по-дълги интервали от време за смяната на маслото.
Технология за двигатели с контролирани емисии на отработаните газове.
Подходящо за използване при най-новите двигатели с намалено замърсяване на околната среда, отговарящи на стандартите Euro II и US-1998.

Области на приложение:

Автомобилни мощни дизелови двигатели
Отговаря на разнообразните високи изисквания на големите европейски, американски и японски производители на автомобилни, оборудвани с четиритактови високооборотни мощни дизелови двигатели.
Двигатели с контролирани емисии на отработените газове
Rimula Super FE е създадено за оптимално действие при най-новите екологични конструкции на дизелови двигатели Euro II и US 1998, с контролиране на емисиите на отработените газове.

Спецификации:
Helix 15W-50 надвишава изискванията по следните спецификации:
ACEA - E3, E5
API - CH-4, CG-4, CF-4
Cummins - CES20071 и CES20072
DAF - ACEA E3
Mercedes-Benz - 228.3
Mack Truck - EO-M
MAN - M 3275
Scania - ACEA E3
Volvo - VDS-2
RVI - RLD
JASO - отговаря на изискванията
Hino/Isuzu - отговаря на изискванията

Разфасовки
туба - 2L
туба - 4L
варел - 209L

 
 

Tипични физични характеристики

Вискозитетен клас

SAE

10W-40

Кинематичен вискозитет при 40°С mm2/s

ASTM D 445

95

Кинематичен вискозитет при 100°С mm2/s

ASTM D 445

14.0

Динамичен вискозитет при -20°С, mPa.s

ASTM D 2602

3350

Вискозитетен индекс

ISO 2909

139

Плътност при 15°С, g/cm3

ASTM D 4052

0.887

Пламна температура, °С

ISO 2592

210

Температура на течливост, °С

ISO 3016

-33
 
   
 


към началото

 
     
 

Shell Rimula Ultra (E5)

Rimula Ultra е напълно синтетично моторно масла с дълъг живот което осигурява безкомпромисна защита на тежконатоварени дизелови двигатели. Маслото е с подобрена рецептура за да предложи още по-добра защита на най-новите двигатели с ниски емисии на отработените газове и най-тежък режим на работа.

Експлоатационни качества и предимства:
По-чист двигател. Проведените пътни тестове показват, че използват в Rimula Ultra комбинация от калций-салицилатни добавки по технология на Shell и други уникални и одобрени от Shell добавки, повишават чистотата на буталата, което води до един изключително чист, по-ефективен и надежден двигател.
Усъвършенствана технология на Shell за подобрена маслена основа. За разлика от други европейски масла с по-ниски работни характеристики, Rimula Ultra се възползва от свойствата на “Shell XHVI”- синтетично базово масло, разработено от Shell, с изключително висок вискозитетен индекс и устойчивост на високи температури.
По-малко износване по-дълъг живот на двигателя. Защитата срещу износване на Rimula Ultra е подобрена значитално за да отговори на изискванията на повечето европейски , американски и японски двигатели, осигурявайки ефективна защита при всякакви условия на работа. Rimula Ultra e изключително ефективно масло за защита срещу полиране на цилиндровите втулки и износване на разпределителния механизъм като удължава живота на двигателя и намалява разходите за поддръжка.
Механична стабилност. Използваният подобрител на вискозитетния индекс е изключително устойчив на механично разрушаване. При работа на двигателя, маслото е подложено на голямо механично натоварване. Високата устойчивост на вискозитетно-индексния подобрител контролира вискозитета на маслото по време на работа, като понижава разхода на масло и намалява износването на двигателя.

 


Икономия на гориво. Rimula Ultra 10W-40 може да спести до 2% от разхода на гориво, без да понижава защитата на двигателя или да повишава разхода на масло.
По-ниски текущи разходи. Rimula Ultra допринася значително за понижаване на експлоатационните разходи по обслужването на автомобилите посредством:
- съкращаване времето на принудително бездействие;
- по-дълги интервали за смяна на маслото, одобрени от
всички водещи производители на автомобили;
- постоянна високоефективна дейност на двигателя;
- икономия на гориво;
- нисък разход на масло;
По-добро стартиране при ниски температури. Rimula Ultra 10W-40 осигурява по-бързо стартиране на двигателя в сравнение с конвенционалните масла от клас 15W-40. Това означава по-малко износване на акумулатора и стартера, както и по-малко износване на двигателя.

Области на приложение
Максимални експлоатационни качества за европейски дизелови двигатели
Изключително действие при високооборотни мощни дизелови двигатели конструирани в Европа и особено подходящи за употреба в Еuro 2 и Еuro 3 двигатели на DaimlerChrysler и МAN, превишаващо също изискванията на други европейски производители като Volvo, DAF, Scania и Iveco.
Препоръчвано за американски и японски двигатели
Новото масло с усъвършенствана рецептура може да се използва в Cummins, Mack и повечето японски двигатели. Не се препоръчва за двигатели Caterpillar.
Пътно-транспортни дейности
Предназначени за употреба в последните конструкции на високооборотни четиритактови турбо дизелови двигатели при всякакви условия на работа. Оптимизирани за приложение в екологичните конструкции двигатели Еuro 2 и Еuro 3.

Спецификации и одобрения на производители
ACEA - E4, Е5
API - CF
Cummins - CES 20077
Mack - EO-M Plus
Mercedes-Benz - 228.5
MAN - M 3277
MTU - Type 3
RVI - RXD
Scania - LDF
Volvo - VDS-2,

Разфасовки
туба - 2L туба - 4L варел - 209L

 
   
   
 

Tипични физични характеристики

Вискозитетен клас

SAE J 300

10W-40

Кинематичен вискозитет при 40°С mm2/s

ISO 3104

91.5

Кинематичен вискозитет при 100°С mm2/s

ISO 3104

14.3

Динамичен вискозитет при -20°С, mPa.s

ASTM D 5293

6690

Вискозитетен индекс

ISO 2909

162

Плътност при 15°С, g/cm3

ISO 12185

0.858

Пламна температура, °С

ISO 2592

220

Температура на течливост, °С

ISO 3016

-39

Алкалност (TBN), mg KOH/g

ISO 3771

16

Сулфатна пепел , %

ISO 3987

1.9
 
   
 


към началото

 
     
 

Shell Rimula Super

Rimula Super е висококачествено моторно масло с нова рецептура, осигуряваща допълнителна защита на най-новите високоефективни дизелови двигатели с намалени емисии, произведени в Европа, САЩ и Япония. Предлага подобрена защита, дълготрайност и съвместимост с новите технологии на двигателите с намалени емисии, използвани в автомобилния транспорт, строителството и други отрасли.

Експлоатационни качества и предимства:

Подобрени експлоатационни качества - Допълнителна защита. Rimula Super има нова рецептура за да отговори на най-новитe изисквания на водещи производители на двигатели и стандарти като Американски нефтен институт (API), Volvo и Cummins.
Усъвършенствана технология на добавките
Новата технология на добавките сега допринася за по-висока защита срещу сгъстяване на маслото, износване на двигателя и по-дълъг живот на маслото в US 2002, Euro 3 и други усъвършенствани двигатели. Rimula Super също така осигурява изключителна защита срещу износване и дълъг живот при най-тежки работни режими, дори при двигателите, произведени преди 2000 година.
Доказани експлоатационни качества за всички приложения. Превишавайки изискванията на спецификациите и използвайки предимството на Shell за глобален достъп, Rimula Super беше изпитано в реални експлоатационни условия, от най-тежките режими при строителни и минни дейности, до тежкотоварни транспортни дейности при едни от най-тежките в света климатични условия.

 Подобрена чистота на двигателя. Използваната нова технолагия добавки осигурява по-висока чистота на двигателя защита срещу замърсяване на буталото, което дава възможност на Rimula Super да отговори на най-новите изисквания на производителите на оригинално оборудване, като например Volvo.

Области на приложение
Тежконатоварени мощни дизелови двигатели. Новата Rimula Super осигурява демонстрирана защита и експлоатационни качества в тежконатоварени мощни дизелови двигатели, произведени в Европа, САЩ и Япония, независимо от тяхното приложение.
Високотехнологични двигатели с контролирани емисии на отработените газове. Рецептурата на Rimula Super е осъвременена за да осигури подобрена защита срещу износване и корозия и контрол на сгъстяване на маслото от саждите при най-новите конструкции на дизелови двигатели Euro 3, U.S. 2002 и Японските изисквания за контролиране на емисиите на отработените газове.
Двигатели с рециркулация на отработените газове (EGR). Rimula Super демонстрира пълна защита и дълъг живот на най-новите двигатели с рециркулация на отработените газове.
Съвместимост с устройствата за очистване на отработените газове. Rimula Super отговаря на изискванията на Mercedes_Benz, MAN и други производители на оригинално оборудване за защита на двигатели със устройства за очистване на отработените газове.

Спецификации:
SAE - 15W-40, 10W-30, 20W-50
ACEA - E3**
API - CH-4, CG-4, CF-4, CF
Mercedes-Benz - 228.3**
MAN - M 3275 **
Mack Truck - EO-M
MTU - Type 2* , **
RVI - RD* , **
Volvo - VDS-2* , **
Caterpillar - ECF-1
Cummins - CES 20071,72**, 75
General Motors - Allison C-4* (отговаря)
* Не се отнася за SAE 20W-50
** Не се отнася за SAE 10W-30

Разфасовки
туба - 20L варел - 209L

 
 

Tипични физични характеристики

Вискозитетен клас

SAE J 300

15W-40

Кинематичен вискозитет при 40°С mm2/s

ISO 3104

110

Кинематичен вискозитет при 100°С mm2/s

ISO 3104

14.7

Динамичен вискозитет при -20°С, mPa.s

ASTM D 5293

6700

Вискозитетен индекс

ISO 2909

138

Плътност при 15°С, g/cm3

ISO 12185

0.888

Пламна температура, °С

ISO 2592

230

Температура на течливост, °С

ISO 3016

-33

Алкалност (TBN), mg KOH/g

ISO 3771

10

Сулфатна пепел , %

ISO 3987

1.2
 
   
 


към началото

 
     
 

Shell Rimula X

Rimula Х са висококачествени моторни масла, специално предназначени за съвременни тежконатоварени високооборотни, турбодизелови двигатели, работещи при тежки условия. Разработени са на база на най-съвременни присадки и дълбоко очистени базови масла за да осигурят по-дълъг живот и подобрена защита спрямо маслата от предишното поколение.

Rimula X има нова рецептура за работа при тежки условия в двигатели, специално разработени за да отговорят на изискванията за емисии на отработените газове US 1988/Euro2 в пътни транспортни средства, както и машини в строителството и земеделието.

Експлоатационни качества и предимства:
Уникална нова рецептура. В изследователските лаборатории на Shell е разработена нова рецептура за следващото поколение Rimula X, което предлага значителна промяна в експлоатационните качества на маслата и осигурява висока ефективност и
дълъг живот на машините.
По-добра защита и работа при по-високи температури. С повишената си мощност, съвременните машини трябва да работят по-дълго
време при по-тежки условия, което води до повишаване на работните температури и натоварването на двигателите. Rimula X е доказала, че осигурява повишена устойчивост на разлагане, защитавайки непрекъснато двигателя и при най-тежките работни условия.
По-дълъг живот на маслото. Изключително ефективната рецептура на новите продукти дава възможност Rimula X да устоява по-дълго време на действието на по-високи температури и кисели продукти от горене, в сравнение с продуктите по старата технология. Резерва от експлоатационни качества осигурява защита на двигателя до смяна на работилото масло.

 Одобрения от водещите производители на двигатели. Новата рецептура на Rimula X дава възможнаст да се получат одобрения от повече производители на двигатели, което потвърждава че Rimula X е едно идеално масло за приложение в универсални дизелови паркове.

Области на приложение

Пътни транспортни средства. Като неразделна част програмата за разработване на Rimula X, бяха проведени интензивни изпитвания на новите продукти при транспортни дейности в целия свят за да потвърдят работните характеристики на Rimula X в европейски, японски и американски двигатели в широк обхват от приложения.
Строителство и минна промишленост. Rimula X се препоръчва за повечето типове двигатели, използвани в строително и минно оборудване. Подходящо е особено за двигатели на Caterpillar, Cummins, Detroit Diesel (четиритактови) и Komatsu. Маслото е разработено да осигури продължителна работа при използване дори на гориво с високо съдържание на сяра.
Земеделски машини. Rimula X e идеално масло за приложение в машини с режим на работа с често спиране и тръгване, характерен за машините в селското стопанство и защитава срещу износване и замърсяване двигателя при режими с висок товар и ниска скорост на движение.

Спецификации и одобрения на производители:
Helix Ultra 5W-40 надхвърля изискванията на всички големи производители на леки автомобили и следните спецификации:
API - SJ/CF
ACEA - A3/B3/B4-98
Ferrari - Одобрено
VW - 500.00&502.00&505.00
Porsche - Одобрено
BMW - Регистрирано (списък на маслата с удължен пробег и специалните масла)
Peugeot-Citroen - Отговаря на изисквания PSA E и D
Mercedes Benz - 229.3
Rover - Регистрирано
SAAB - Одобрено
JASO - "SG"

Разфасовки
туба - 1L туба - 4L варел - 209L

 
 

Tипична характеристика

Вискозитетен клас

SAE J 300/99

15W-40

10W-30

20W-50

Кинематичен вискозитет при 40°С mm2/s

ISO 3104

106

15

153

Кинематичен вискозитет при 100°С mm2/s

ISO 3104

14.4

11

18.5

Динамичен вискозитет при -20°С, mPa.s

ASTM D 2909

6600

-

-

Динамичен вискозитет при -25°С, mPa.s

ASTM D 2909

-

6710

-

Динамичен вискозитет при -15°С, mPa.s

ASTM D 2909

-

-

9300

Вискозитетен индекс

ISO 2909

139

145

136

Плътност при 15°С, g/cm3

ISO 12185

0.886

0.881

0.893

Пламна температура, °С

ISO 2592

230

205

230

Температура на течливост, °С

ISO 3016

-33

-36

-30

Алкалност (TBN), mg KOH/g

ISO 3771

10.8

10.8

10.8

Сулфатна пепел , %

ISO 3987

1.4

1.4

1.4
 
   
 


към началото